יח״צ

עוד בהיסטוריה שימש השמן כמזון, כחומר בסיס, כרכיב טיפוח ותרופה ועץ הזית ממנו הופק בימי קדם אף נחשב לסמל של שלום וחוכמה.

הפקת השמן החלה כבר בשנת 3000 לפני הספירה ועד היום יש לשמן שימושים רבים. בעת המודרנית השמן משמש בין היתר לבישול ותיבול, ליצירת מרקם משחתי למוצרי קוסמטיקה ותרופות ואף כחומר סיכה והגנה בפני חדירת מים. שימוש נוסף בשמנים ניתן למצוא בהפקת אנרגיה באמצעות שריפתם (למאור, הנעת מנועים ולמגוון שימושים נוספים).

שימושים רבים לו לשֶמֶן

שלוש אפשרויות מרכזיות לשימוש בשמנים: הרחה, מריחה ובליעה.

מלבד הכרת השמנים והשפעתם על המערכות והאיברים השונים בגופנו יש לדעת להבחין בשיטת הטיפול על מנת למקסם את התוצאות וההשפעות בהן חפצים.

דרך הרחה - החומרים הם נדיפים ובקלות הם עוברים לגז. כמולקולות נדיפות הם מגיעים אל הרצפטורים של חוש הריח שנמצאים בחלק העליון של החיך ולקרקעית האף. המצבים לטיפול בהרחה הם כאשר אנו מעוניינים להשפיע על המצב הרגשי, האנרגטי, המנטאלי והרוחני.

דרך מריחה – בדרך זו קיימת השפעה פיזיולוגית ישירה - השמנים הארומטיים חודרים לעור- גם בגלל שהם מסיסים וגם בשל העובדה כי הם בעלי מולקולות קטנות בכדי שהם יוכלו לחדור דרך בלוטות החלב ונקבוביות הזיעה.

דרך בליעה – טיפול בשמנים באמצעות בליעה ידועים בעיקר בצרפת. בעניין זה יודגש כי קיימת רשימה של שמנים שאסורים לבליעה בגלל היותם חומרים רעילים שהכבד אינו מצליח לפרקם. הטיפול באמצעות שמני בליעה תהיה מהירה יותר למערכות הפנימיות, מערכת השתן, העיכול, הפריון ועוד.

הרוב בוודאי יודעים שהשומן הוא האויב של גופנו, אך ישנם כמה סוגים של שומנים שחלקם בעלי יתרונות בריאותיים ובעלי יכולת למנוע מחלות שונות (בעיקר הקשורות ללב ולכלי הדם). השומן הוא חומר הנוצר בצומח ובגוף החי. תפקידיו העיקריים הם שמירה על חום הגוף, עזרה ביצירת אנרגיה, שמירה על איברים פנימיים ועזרה בספיגת ויטמינים (A.D.E.K), בנוסף, השומן הוא חומר מוצא לייצור ההורמונים.

"השמן המזוכך מופק בתהליך תעשייתי וכדי להשיב לו את תחושת השמן, מוסיפים לו מים המכילים סודה קאוסטית וכן שלבי סינון שונים בטמפרטורה גבוהה. אף כי מדובר בשמן המקובל בטיגון עמוק, הוא נחות מההיבט התזונתי וחשוב מאד להימנע ככל האפשר משמן מזוכך", אומרת רחל שבי - הומאופתית קלסית ועורכת כתב העת של האגודה הישראלית להומאופתיה קלסית.

האם זה בריא לטגן? שבי: "התשובה הפשוטה היא לא, טיגון איננו בריא ולכן אם מחליטים לטגן, כדאי לבחור בטיגון קל על פני טיגון עמוק. שנית, כדאי שהשמן יהיה תמיד טרי ושיתאפיין בטמפרטורת עישון מקסימלית. במושג הזה הכוונה היא לטווח הבטוח לשימוש בשמן המסוים. לכל שמן יש טמפרטורה ייחודית עבורו, ואם יתחמם יתר על המידה, יתפרק לרכיבים מזיקים המגבירים תהליכי דלקת בגוף ועלולים "לתרום" לטרשת עורקים, עלייה בסבירות לסוכרת ואף לתהליכים סרטניים. כך למשל שמן האבוקדו מתאפיין בנקודת עישון של 204 מעלות צלזיוס ומתאים לטיגון עמוק. שמן גרעיני ענבים מתאפיין בטמפרטורת עישון גבוהה יותר, אך תכולת חומצת השומן החיונית אומגה-6, המקושרת לתהליכי דלקת והגבוהה ממילא בתזונה המערבית, היא גבוהה בו במיוחד. לכן, יש לשקול את השימוש בו בזהירות. שמן הזית מתאפיין בטווח מגוון יחסית של טמפרטורת עישון ומסיבה זו שמן זית בלתי מזוקק טוב לשימוש עד 191 מעלות, ושימוש בשמן בחומציות נמוכה יעניק לנו עוד עשרים מעלות בטווח בטוח".

יח״צ

חלי ממן, מייסדת ומנכ"לית קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא מבארת: "המודעות לנזקי השמן בקרב ההשמנה היא גדולה. בעיית ההשמנה שלנו מגיעה מצריכה גדולה של שמן. אדם שמן צריך להיזהר משמן, עם זאת שמן צריך להיכלל בתפריט היומי והעניין הוא המידה הנכונה! כי לשמן יתרונות רבים וחשיבותו גדולה: הוא נחשב לאחד מאבות המזון העיקריים ומהווה מקור אנרגיה לגוף, הוא תורם לבריאות טובה וכמובן, לטעם טוב! כמובן שמומלץ לצרוך שמנים מהטבע כגון שמן זית, אבוקדו, קוקוס או סויה. השמן ככלל תורם בתהליכי עיכול, עוזר לגוף לחמם את עצמו ותורם לספיגה יעילה של ויטמינים מסיסים בשמן כמו A, D, ו- E."

מבין השמנים, שמן הזית הוא הפופולארי ביותר. לשמן זה, כשהוא מגיע באיכותו המרבית, יש תרומות רבות לבריאות. סגולותיו נובעות בעיקר ממרכיבו העיקרי - חומצת שומן חד בלתי רווי, תכולת אנטי אוקסיטנדים המיוצגים בעיקר על ידי ויטמינים E, A ופוליפינולים. השמן יכול לסייע להוריד את ההסתברות למחלות לב, הפרעות ושבץ לב. הוא מוריד את רמת הכולסטרול הרע (LDL) מבלי לפגוע בכולסטרול הטוב (HDL), כך שהיחס ביניהם משתפר ומשפיע על רמת הכולסטרול הכללית. בנוסף שמן הזית מסייע גם בהורדת לחץ דם ובמקרים של מחלות כרוניות, מאחר שהוא מכיל מרכיבים נוגדי חמצון, הנלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף. הוא גם מקטין את ההסתברות למחלות הסרטן על ידי מניעה והשמדת תאים סרטניים. בזכות תכולת הפוליפינול שבו, שמן הזית הוא בעל השפעות אנטי דלקתיות על הגוף. ואם כל זה לא הספיק לכם שהרי השמן מזרז הפרשת מיצי עיכול, מגביר את פעילות המעיים ומרכך עצירות, מביא ליציבות רמות הסוכר בדם, שומר על גמישות העור והאלסטיות ומחזק ומרענן את רקמות העור.

יח״צ

השמן בשירות הארומתרפיה

הארומתרפיה (ארומה = ריח תרפיה = ריפוי) נעזרת בחוש הריח כדי להפיק תוצאות טיפוליות, משום שהריח מועבר ישירות למוחנו ומייצר תגובה אסוציאטיבית ופיזית כמעט מיידית. השימוש בשמנים ארומתים לטיהור, לטיפול וליצירת אווירה מוכר כבר מעל 5000 שנים. כבר בזמן התנ"ך, מלכים נמרחו בשמן, ואת בית המקדש טיהרו בבשמים כמו מור ולבונה. בעבר נבחרו תמציות הריח על סמך הידע שעבר מדור לדור אל השמאנים או המרפאים של הכפר. כיום, תורת הארומתרפיה, הנחשבת לכלי חשוב בתחום הרפואה המשלימה ומשמשת למגוון רחב של טיפולים, קיבלה חיזוק ע"י מחקרים שעזרו לבסס את מעמדה כאחד מתחומי הטיפול המוכרים ברפואה המשלימה.

"ישנם סוגים שונים של שמנים נדיפים שמונפקים מצמחים. לכל חלק של צמח ישנה פעילות שונה ולכן חשוב לדייק בבחירות שמן לפי מקור הנפקתו", קובעת ד"ר ג'ני שטיימן נטורפתית ומדריכה ראשית בחברת מאג'יריי ומוסיפה: "חלקם משפיעים על מצב פסיכולוגי בלבד וחלק משפיעים גם במריחה על העור. ישנם שמנים שבתהליך מיצוי שלהם ניתן ליצר טיפות בודדות של שמן אתרי ולכן החומר הסופי מגיע למחירים גבוהים במיוחד. אבל ישנם שמנים יחסית זולים ונגישים, כמו רוזמרין או לבנדר".

השמן בשירות הקוסמטיקה

סיגל קדם המדריכה הראשית בחברת תפוח טכנולוגיות מציינת כי השימוש בשמנים בתעשיית הקוסמטיקה והטיפוח נחלק לשתי קבוצות שימוש עיקריות. הראשונה שמנים צמחיים (לדוגמא שמן שקדים) הידועים ביכולתם לשפר את רמת הלחות בעור, ולספק לו הזנה תוך אלסטיות וגמישות, והשנייה היא קבוצת השמנים האתריים המהווה רכיב פעיל המשולב בתעשיית הקוסמטיקה לצד השמנים הצמחיים הנחשבים לנשאים של השמנים.

השמנים האתריים הם למעשה היחידים החודרים היטב לעור, נספגים למחזור הדם, עוזרים בהסרת התאים הישנים ומסייעים בהגמשת העור. לשמנים אלה יכולות ריפוי גבוהות, בשל הריכוז הגבוה של הצמח הנמצא בהן. השמן נחשב לעילוי קוסמטי, מטח ארטילריה כבד במלחמה נגד הקמטים.

אובליפיחה, חוחובה, רוז היפ וזית הם רק חלק קטן מסוגי השמנים המככבים בתכשירים קוסמטיים, במסכות לשיער, בתכשירי טיפול בציפורניים, בקרמים בסרומים ובמסכות פנים וגוף. מה שהופך אותם לכאלה מיוחדים זה הריכוז המאוד גבוה של האנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון), שמספרים עליהם שהם מנטרלים את ההשפעה ההרסנית שיש לרדיקאלים החופשיים בגוף. השמנים גם משפרים את זרימת דם, מחדשים ומשקמים את תאי העור ומסייעים בבניית קולגןתכונות שאמורות להביא לתוצאה של עיכוב תופעות סימני הגיל.

"עם הגיל מאבד העור קולגן - חלבון האחראי לפנים מתוחים וחלקים. כמובן שלגנטיקה תפקיד מרכזי בתהליך הזה, אך אפשר להאט את קצב ההידרדרות בעזרת שמנים טבעיים המבטיחים עיכוב הזדקנות" קובעת ליאת גרינוולד - דלויה הומאופתית, חברה באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית ומבארת "גם שמניה בסיס וגם השמנים האתריים, הם שמנים טבעיים נהדרים עם יתרונות בריאותיים רבים ותכונות המסייעות לעיכוב הזדקנות העור. לשמנים אלו יש יכולות להעניק לעור מראה מלא חיים, עשיר בלחות, צעיר ומטופח".

"גם במוצרי האיפור קיימת נוכחות של פאזה שומנית שמקורה בשמנים מינראליים שונים ותפקידה להעלות את רמת הלחות בעור, לשוות לו מראה מטופח יותר ולהקל בתהליך מריחת התמרוק. מוצרי האיפור בהם תוכלו למצוא נוכחות של שמנים מינראליים הם בעיקר מייק-אפים, שפתונים וליפגלוסים אלה האחרונים מעושרים גם בקומפלקס ויטמינים ושמני הזנה שתכליתם להגן ולרכך את השפתיים. שימוש אחר בשמנים צמחיים (למשל אקליפטוס ומנטה) יאפשר אפקט עיבוי והתפחת השפתיים" מציין בועז שטיין גורו המייקאפ.

בשנים האחרונות השמנים הטבעיים נכנסו גם אל תחום השיער ואפילו שולבו בצבעי שיער שם תפקידו לעטוף את השכבה החיצונית של השיער בשכבת נגנה, לחדור לתוך סיבי השיער ולסייע בהחלקתם ושיקומם שכן סיבי שיער מוחלקים ולא מחוספסים הם המפתח לשיער בריא ולמראה הטבעי והרך שכל אחת רוצה.

"סבום שמן הזית בעל מבנה דומה מאד לסבום האנושי של העור וכך בשילובו בתכשירי שיער הוא יעניק לו ספיגה וסבילות טובה במיוחד", אומרת חווי פילוסוף - ביולוגית ומנהלת ההדרכה בפיטו פריז. "לסבום מהזית מרקם חלק ועל-כן השיער בזכותו נהיה פחות פגיע, יותר גמיש, בעל מראה של משי ומבריק מבלי להכביד על השיער. למותג יש שמן 100% הקרוי "אויל סופרים" המכיל שמן מקדמיה שמקורו ביערות הטרופיים באוסטרליה. שמן זה עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות (80%) המאפשרות ספיגה גבוהה וההשפעה על השיער באופן מידיי. השמן נועד לעזור ולחזק את השכבה ההידרוליפידית הטבעית של השערה ובכך לשמור על לחות, רכות, גמישות וברק. בנוסף מכיל המוצר שמן זרעי עץ ה'רוקו' הגדל באזורים הטרופיים של אמריקה וידוע כאנטי רדיקל עוצמתי - המסייע בשמירה על השיער מפני התחמצנות ומעניק גוון זוהר לשיער מהפיגמנטים הטבעיים שבשמן".

יח״צ

השמן בשירות הפדיקור/מניקור:

שמנים טבעיים הם דרך מצוינת לטפל במצב החיצוני של האצבע והציפורן. את השמן יש לשלב ב"אמבטיית ציפורניים" ולאפשר לאצבעות לטבול בקערה קטנה של שמן או לשפשף בעדינות את השמן לתוך הציפורניים. בנוסף ניתן למשוח את כפות הרגליים/ידיים בשמן לכסותן עם כפפות/גרבי כותנה ולישון כך לילה שלם. חני אטיאס המדריכה הראשית בחברת ORLY מדגישה כי שמן להזנת הקטיקולה (העור מסביב לציפורן) דורש התייחסות נקודתית. "קטיקולה פגומה, סדוקה וחתוכה למעט זה שהיא כואבת היא גם לא אסתטית. קרם הידיים אינו מספיק להזנה אינטנסיבית ועמוקה של הקטיקולה, על כן יש להקפיד בשימוש של שמן מועשר ומזין לפחות אחת לשבוע. שלושת השמנים הטובים ביותר לטיפול נכון בציפורניים הם: שמן קוקוס: אחד מהצמחים המשמעותיים שיש בהם את חומצת הדפנה - שרשרת שומן חומצה בינונית המשפרת את תפקוד מערכת החיסון, שמן הגרעין: כשהציפורן אינה מזוקקת, שמן זה בעל רוויה גבוהה הוא אחד מהשמנים היציבים ביותר, נותן כוח והרוויה אולטימטיבית לעור וכן שמן זית.

במידה והעקבים בכף הרגל סובלים מיובש קיצוני עד למצב של חתכים, פיצוצים וסדקים מומלץ פעמים בשבוע לפני השינה, לטבול את העקבים בשמן זית אשר חומם קלות, להספיג בנייר סופג (לא לייבש) ולגרוב גרב כותנה. שמן הזית אשר ידוע בסגולותיו לריכוך והזנה עמוקה של העור יחולל פלאים לעקבים כאשר הגרב משמש זרז בפעולת השיקום של העקב". לסיום מוסיפה אטיאס כי יש לוודא שמוצרי הציפורניים והידיים יכילו אוריאה, אלנטואין ושמן קלנדולה. לטיפול אינטנסיבי יותר בכפות ידיים יבשות וסדוקות היא ממליצה למרוח לפני השינה, מעט שמן זית. השמן לדבריה ירכך את עור כפות הידיים, ירגיע אדמומיות ויחזיר להן את הלחות שאבדה להן".

יח״צ

מילון השֶמֶן השלם:

המידע באדיבות המדריכים במותגים המוזכרים במאמר

מיוחד לכבוד חג השמןקבלו מפרט טכני של שמנים הפופולאריים והאיכותיים הקיימים.

שמן אובליפיחה: האובליפיחה (SEA BUCKTHORN) או האשחר הרוסי נחשב ללא ספק לשמן של כל הזמנים. האובליפיחה הוא שיח או עץ קוצני המכיל גרגירים בצבע צהוב בוהק. את השמן מפיקים מהגרגירים והוא משמש כזרז להחלמה מכוויות שמש, קרינה, פצעים, חתכים, צלקות,טחורים, אקזמות ובעיות עור אחרות. הריכוז הגבוה של ויטמיני E ו- קרוטנואידים (פגמנטים בעלי צבע צהוב או אדום בעלי פעילות אנטי אוקסידנטית חזקה), ביופלבונואידים, ויטמין C וכן חומצות שומן חיוניות הופכות אותו לשמן מספר אחד בעיכוב תהליכי הזדקנות ושימור העור. שמן האובליפיחה אידיאלי גם לשיער ונועד לשמור על גמישותו וחיוניותו, תכליתו ולהגן עליו בתהליך הייבוש בפן וצביעתו, וכן לסייע בהגנה מנזקי מזג האוויר ומפיצול קצוות. השמן מעניק עיצוב והזנה אופטימלים לשיער תוך תחושת קלילות רעננה.

שמן ארגן: שמן הארגן מופק מפירותיו של עץ הארגן, הנפוץ במיוחד בדרום מערב מרוקו. השמן מופק בתהליך ארוך הכולל ליקוט אגוזי הארגן, ייבושם בשמש, קליתם, ולאחר מכן ריסוק האגוזים לעיסה, תוך כדי הוספת מים. באמצעות סחיטה בלחץ, מופק שמן מהעיסה, והשמן הזה הוא שמן הארגן המפורסם. השמן עשיר במיוחד בויטמין E וחומצות שומניות חיוניות (אומגה 3, 6 ו-9 ) וניחן בסגולות רפואיות וקוסמטיות רבות. הוא משמש מרכיב חשוב בטיפולי ספא יוקרתיים בכל העולם. בשל היותו עשיר בנוגדי חמצון, מהווה השמן מוצר טיפוח מושלם לציפורניים ולשיער - מדובר במוצר טבעי בעל ניחוח נהדר, אשר מחזיר את הברק לשיער, מגביר את התחדשות התאים, מעניק רכות ייחודית, נלחם בפגעי מזג האוויר (עם יכולת התנגדות גבוהה לקרניים אולטרה סגולות) ומונע קרזול בלתי רצוי בתנאי לחות. שמן הארגן אינו מיועד רק לנשים, מפני שבנוסף לתכונות הנ"ל, הוא מהווה את אחד המוצרים היעילים ביותר להפחתת נשירה. בשמן הנוכחי שולב גם תמצית פשתן אשר מסייעת לשמירה על גמישות וחיוניות השיער, להגנתו, בתהליך יבוש השיער וצביעתו, מנזקי מזג האיור ומפיצול קצוות.

שמן קופאיבה: שמן טבעי אותו מוציאים מגזע העץ הקופאיבה הגדל באמזונס שבברזיל. נחשב לאחד השמנים היעילים והמובילים בטיפול בפטריות בציפורניים. מכיל ריכוז גבוהה של בטה קרופילן ,beta carophyllene שהינו המרכיב האחראי לתכונת נוגדת הפטרת בשמן ומסייע גם בחיטוי וריפוי פצעים וחתכים.

שמן קוקוס: מופק מהפרי האקזוטי, מגן על העור מפני חשיפה לחומרים לא רצויים. מומלץ לשימוש כהגנה על העור לפני רחצה בבריכה או בים. בעל תכונה אשר סופחת פסולת ורעלים. משתמשים בו במוצרים לטיפוח שיער: בשיער יבש, קצוות מפוצלים וכהגנה על שיער. כמו כן משמש כבסיס טוב לעור יבש, סדוק, מבוגר, מקומט. משמש גם נגד גירויים בעור ובתערובות למניעת סימני מתיחה בהיריון. הנשים ההודיות משתמשות בו גם למשיחת תינוקות כהגנה ושמירה. בשנים האחרונות הוא משמש גם לטיגון ואפייה מכיוון שריכוז חומצות השומן שלו בריאות ומועילות.

שמן רוז היפ: מופק מזרעים המצויים בפירות של מספר זנים של ורד בר. הרוז היפ מכיל שפע חומצות שומן חיוניות, ויטמין C ונגזרות של ויטמין A. בזכות העושר החומצי הזה הוא משולב בתכשירים המיועדים להחלקת קמטוטים, טיפול בצלקות, חתכים ועור מגורה. מספרים עליו שהוא מצוין לתינוקות וגם יעיל כשמן מסז' לטיפול בסימני מתיחה של הריון. מומלץ מגיל 30 ומעלה.

שמן זרעי ענבים: שמן זה הופק לראשונה כתחליף לשמן זית, והיום מכינים שמן מהענב כולו. השמן נספג בקלות אל תוך העור, מה שממקסם את יעילותו מול שאר השמנים. עשיר בנוגדי חמצון חזקים במיוחד ונמצא במוצרים הקשורים בטיפול והזנה בשיער יבש ופגוע, כמו גם בקרמים לחידוש תאים בעור פגום ומבוגר. אידיאלי לכל סוגי העור, בדגש על עור שמן.

שמן אבוקדו: בניגוד לרוב השמנים המופקים מזרעים, שמן האבוקדו מופק מציפת הפרי (החלק שאוכלים) בכבישה קרה. שמן האבוקדו מכיל ויטמינים E,B,A,D, עשיר בלציטין ובחומצות שומן חיוניות. הוא נספג בעור בקלות רבה יותר מרוב השמנים ותכונתו הבולטת היא שהוא עושה עור רך ונעים. וכמו שמן רוז היפ, גם הוא עוזר למנוע סימני מתיחה של הריון. אידיאלי לבעלי עור יבש ומבוגר.

שמן נבט חיטה: מופק מנבט החיטה שהוא החלק העשיר ביותר בתוך גרגר החיטה. השמן מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון בעיקר את ויטמין E האחראי על שיקום, שימור, ותחזוק העור. בנוסף השמן עשיר בחומצות שומן חיוניות המטיבות עם העור, הוא עשיר מאוד בחומצות שומן לינולאית אשר מהווה אבן בניין חשובה למבנה ואלסטיות העור. שמן נבט חיטה לא משמש רק לטיפוח ויופי אלא גם מומלץ לנשים הרות בזמן הראשוני של ההיריון בו עור הבטן מתחיל להימתח, לגרד ולהתייבש, והשמן מרגיע ומונע את סימני המתיחה שעלולים להופיע בשלבים מאורחים יותר.

שמן נר הלילה: נר הלילה, שמקורו באנגליה, הוא צמח קטן בעל פרחים צהובים בוהקים המועיל במיוחד לטיפוח העור, לצד תרומה רבה בבעיות בריאותיות כמו טרשת נפוצה, מחלות לב ואף הקלה בכאבי מחזור. השמן עשיר בחומצה לינולאית וחומצה די נדירה בשם גמא-לינולאית. הוא ידוע בתרומתו לשמירה על רמת הלחות בעור, והוא מועיל במצבים של אקנה, אקזמה ועור קשקשי ומתקלף, לא עלינו. אידיאלי לבעלי עור רגיש, ויבש ומבוגר. יש המכנים שמן זה "שמן אנטי אייג'ינג" שכן הוא משפר את אלסטיות העור ומחדש את חיוניותו. נר הלילה לא רק מעכב ומאט הזדקנות אלא גם מטפל במחלות עור כמו- אקזמה, פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ומניב תוצאות של החלמה ושיקום העור. שמן נר הלילה מטפל בכל סוגי העור גם הרגיש ביותר.

שמן חוחובה: החוחובה הוא שיח בר הגדל באזורים מדבריים, ובשמן שלו משתמשים גם בצורתו הטהורה. השמן עשיר בחלבונים ונהוג להשתמש בו למטרות רפואיות שונות, אבל מעלתו העיקרית היא טיפוח העור. הרכבו דומה להרכב הסבום האנושי, הוא מתמזג איתו ויוצר מעטה הגנה מפני נזקי הסביבה. מרקמו נוזלי, מה שגורם לו לחדור בקלות יותר אל שכבות העור והוא נחשב יעיל לטיפול בשיער, אבל לא רקתמצאו אותו גם בתכשירי הזנה לעור בזכות יכולות הריכוך שלו. אידיאלי לבעלי עור יבש ומבוגר. גל אלטמן המדריך הראשי בחברת 'חלאבין' מציין לשבח את פעילותו של שמן החוחובה. "השמן מתאפיין בכך  שהוא נול טריגליצרידים, מה שהופך אותו דומה מאד בתכונותיו לשומן העור של בני האנוש ביחס לשמנים צמחיים אחרים. שימוש קבוע בקרמים מלחחים רוויי שמן חוחובה בהחלט עשוי להרגיע את העור למנוע גרד, יובש, סדקים וליצור מרקם גמיש ונעים".  

שמן זרעי שומשום : מחזק ומעבה את דפנות התאים של העור ומגמיש אותם. מתאים לטיפול בעור רגיש ואדמומי. מתאים לבעלי עור דק ולאנשים שסובלים מעור יבש כתוצאה מהחורף הקר, מכיוון שנמצא כמחמם וכשומר על חום הגוף. עשיר בויטמיני B,E ובמינרלים רבים. במטבח האסייתי השמן משמש להקפצה ולתיבול מאכלים.

שמן אתרי לבנדר: ריחו של הלבנדר מרגיע ומשרה אווירה טובה. הוא מחטא, מאחה ומחדש רקמות, עוצר דימום, משקם רקמות. מעצים פעילות של שאר השמנים אשר באים עימו במגע בתערובת.

תכונותיו האנטי דלקתיות הפכו אותו לשמן מוביל בטיפול בבעיות עור, זיהומים דלקתיים וכעזרה ראשונה בגירויים, פצעים וחתכים בעור. יתרון נוסף לשמן הלבנדר הוא שניתן למרוח אותו ישירות על העור שבניגוד לשמנים אתריים אחרים, אותם צריך למהול בשמן בסיס.

שמן אתרי אילנג אילנג: אחד מהשמנים האתריים הידועים והחשובים לעוררות מינית (אפרודזיאק). ריחו חושני ומעורר. ייחודו, שמצד אחד מאפשר עוררות מינית ומצד שני משרה שלווה ורוגע. משמש כשמן מצוין לעיסוי זוגי כחלק ממשחק מקדים. בעל פעילות אנטי אייג'ינג, ונמצא בקרמים ובתכשירים לעור פנים יבש, מקומט ועייף.

שמן אתרי אשכולית: השמן מופק מקליפת הפרי. מחקרים שנערכו מצאו שלשמן יכולת להמריץ את חילוף החומרים ולהגביר את תהליך שריפת רקמת השומן. לכן שמן האשכולית משמש לטיפול בעודף של רקמת שומן ונמצא בתכשירים להפחתת צלוליטיס. השימוש העיקרי בשמן הוא ע"י עיסוי עמוק והחדרתו פנימה ככל שאפשר להשגת תוצאה מיטבית.

שמן נרולי: שמן המופק מפרחי עץ התפוז המר, והוא אחד מהשמנים היקרים ביותר בארומתרפיה. כבר בתקופות קדומות שמן הנרולי נחשב לאחד ממעוררי התשוקה החזקים ביותר ובשימושיו העיקריים הוא משמש לכאבי בטן, גזים ושלשולים. כאבי ראש ממתח, נדודי שינה, וקרירות מינית. בהיבט הנפשי השמן יעיל מאוד כנוגד דיכאון, חרדות, היסטריה, מתח, ולחץ. מבחינה קוסמטית הוא בולט בטיפולי אנטי אייג'ינג, מעורר את התחדשות התאים והרקמות ומחיש הגלדת פצעים. הוא מצוין לעור יבש, מבוגר ורגיש, קמטים, צלקות, עור יבש, סדוק או אלרגי ונחשב לאחד השמנים הטובים לטיפוח העור.

שמן ציפורן: נוגד חיידקים, נוגד פטריות, נוגד חמצון, נוגד דלקת.

שמן לבנדר: מחטא, מאחה ומחדש רקמות, עוצר דימום, משקם רקמות.

שמן עשב לימון: נוגד חיידקים ופטריות.

שמן אורגנו: קוטל פטריות, חיידקים, נגיפים וטפילים.

שמן שקדים: שמן השקדים המתוקים הינו השמן הפופולארי בקרב מעסים. השמן מעולה לעיסויי גוף ועיסויי פנים, גם עבור נשים בהיריון ותינוקות קטנים. שמן שקדים מעכב את תהליך ההזדקנות ומטפל בקמטים. ויטמינים מסוג K ו-E בשמן מסייעים לעור להתחדש ולשמור על אלסטיות העור תוך כדי עידוד זרימת דם בריאה ומשופרת. בנוסף, שמן שקדים חוסם קרניים אולטרה סגולות בצורה טבעית ולכן הוא מתאים במיוחד לחשיפה לשמש. זאת ועוד, הוא משפר את זרימת הדם ומחזק עצמות כיוון שהוא עשיר באשלגן, במגנזיום ובסידן.

יח״צ