המראה החיצוני הוא מה לעשות, חלק גדול ממה וממי שאנחנו. אנחנו מטפחים אותו ומנסים להיראות הכי טוב שביכולתנו בעיני הסובבים אותנו וכמובן בעיני עצמנו אנו. אך מה ניתן לעשות כאשר מחלה כסרטן השד באה וטורפת את הקלפים? לעיתים קרובות עד כדי כריתת שד חלקית או מלאה שמשנה מה שאותה אישה חשה כלפי בבואתה במראה, גורמת לה לחוש פחות נשית או יפה

"אין ספק שחווית כריתת השד איננה חוויה נעימה, אך אני מאמינה כי שחזור השד יכול לעיתים להקהות מעט את עוקצה של החוויה ולהפוך אותה לפחות טראומטית על ידי השבת הביטחון והדימוי העצמי הנשי החיובי", אמרה השבוע מנהלת מחלקת כירורגיה פלסטית בבית החולים קפלן ד"ר דנה אגוזי. ד"ר אגוזי (46) הנה מומחית בניתוח שחזורי שד ופטמה.

 

מדוע בחרת דווקא בהתמחות הזאת?

"כל נושא הפלסטיקה זו רפואה מאוד מעוניינת ומאוד מגוונת. אל תחום שחזורי שד התחברתי כאישה אשר בהחלט מזדהה עם מה שהנשים האלו עוברות. אני חושבת שהתמיכה הזאת בעת הקשה מסייעת להן לצאת לדרך חדשה עם שדיים והרגשה אחרת וזה נותן לי המון סיפוק".

 

באיזה מצב הן מגיעות אלייך?

 

"השלב שבו פוגשים פלסטיקאים מגיע לאחר האבחון של הכירורג שד. יש ישיבה של אונקולוג וכירורג ושם מתבצעת החלטה האם האישה צריכה לעבור קודם טיפול כימותרפי, הורמונאלי או כריתה חלקית. אם הם אינם חושבים שיהיה עיוות במבנה השד אז לא קוראים לנו, אך במידה ויש אז מציעים לחולה לפגוש אותנו כדי לשחזר. ואז אנחנו מגיעים לישיבה משותפת שהכירורג מסביר לנו איזה חלק של השד הוא יוציא ואז נציע לחולה את הפתרונות האסתטיים הטובים ביותר ולאחר מכן מתבצעים ניתוחים משותפים שהכירורג מתחיל בהוצאת הגידול ולפעמים גם הוצאת בלוטה מבית השחי ולפי מידת הצורך מתחילה עבודת השחזור שלנו. לפעמים נעשית הקטנת שדיים דו צדדית בשדיים גדולים ומקבלים שדיים סימטריים. אם זו כריתה מלאה אז היא השחזור מתבצע ע"י תותבת סיליקון אך גם יכול להתבצע ע"י העברת רקמת עור ורקמת שומן במקום השד שנותן תוצאות מאוד טובות מבחינה אסתטית משום שהשד רך ואמיתי לחלוטין. לאחר הניתוחים יש טיפולים משלימים בצורת הקרנות או כימותרפיה אך לא תמיד, תלוי במצב החולה".

 

ד"ר אגוזי פיתחה שיטה מיוחדת בה ניתן לבצע שימור פטמה בכריתה מניעתית. נשים הנושאות מוטציות בגנים -BRCA1 ו-BRCA2 מצויות בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד ובסרטן שחלה. רמת הסיכון המדויקת אינה ברורה, וטווח ההערכות במחקרים השונים הוא רחב. הסיכון בקרב נשאיות מוערך בכ- 80%-50% להתפתחות סרטן השד עד לגיל 70. זאת לעומת כ-12% סיכון להתפתחות המחלה באוכלוסיה הכללית.

 

"באוכלוסייה מיוחדת זו ניתן לבצע שימור פטמה גם כאשר מדובר בשד נפול או אסימטרי, באמצעות טכניקה חדשנית המתבצעת בניתוח דו-שלבי. בשלב הראשון מבצעים הרמת חזה והזזת מיקום הפטמה, ובשלב השני כורתים את השד הקיים ומבצעים את שימור הפטמה. ההפרש בין השלבים יעמוד על מספר חודשים. שימור הפטמה הינו חשוב ביותר עבור מטופלות מאוכלוסייה זו, כיוון שההיבט הנפשי משחק אצלן תפקיד משמעותי במיוחד. מחד לרוב יספרו המטופלות על לפחות קרוב משפחה מצד אחד שחלה בסרטן השד, ומאידך, כריתת השדיים מתבצעת ללא מחלה פעילה, ולכן רמת הקושי גבוהה עוד יותר. אני יודעת שהאפשרות לשימור הפטמה הניתנת לקבוצת הנשים הזאת, בעל חשיבות רבה עד מאד עבורן. יתרון השיטה שהפטמות נשארות וזה מאוד משמעותי מבחינה אסתטית".

 

 

מדוע לדעתך הפטמה כ"כ חשובה? גם ככה השד אובד.

 

 

"תראי, נכון שכאשר מבצעים שימור פטמה, יסביר הרופא למטופלת שלמעשה לא מדובר בפטמה מתפקדת; המטופלת תאבד את יכולתה להניק וכן תאבד כל תחושה ארוטית בפטמה עצמה. אם כך, מדוע הפטמה כה חשובה עבורנו, גם מבלי שתשמש לתפקודה הביולוגי? אין ספק שהאסתטיקה משחקת תפקיד מאד משמעותי בפן הזה, ושד עם פטמה תמיד יראה לנו יותר טבעי ונכון מאשר שד ללא פטמה, או ליתר דיוק, שד בעל פטמה משוחזרת הנוצרת בצורת קעקוע על השד המשוחזר. בנוסף, מעבר לפן האסתטי, הדימוי העצמי של המטופלת כאישה בינה לבין עצמה, יספוג פגיעה חזקה יותר כאשר השד משוחזר כולו כולל הפטמה, ולעיתים התהליך עובר ביתר קלות כאשר הפטמה המקורית נשמרת וגורמת לאישה להרגיש יותר כמו עצמה".

 

את הרבה שנים בתחום. יש אמפטיה לכל מטופלת?

 

"בהחלט. מי שלא אמפאתי שלא יעסוק בכך אני חושבת שזה אחד הדברים החשובים ביותר במקצוע".

 

ד"ר אגוזי היא מומחית בכירורגיה פלסטית, מנהלת מחלקת כירורגיה פלסטית בבית החולים קפלן, והיא למעשה המנהלת הראשונה והיחידה בארץ בתחום הפלסטיקה. ד"ר אגוזי חברה באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית ובאיגוד לכוויות, והיא בוגרת בהצטיינות בית הספר לרפואה בטכניון. בעברה התמחתה בכירורגיה פלסטית במחלקה לכירורגיה פלסטית בקריה הרפואית במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, והיא בעלת תואר דוקטור לפילוסופיה בתחום הביולוגיה המולקולארית בפקולטה לרפואה.

ד"ר אגוזי אף שימשה כרופאה במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי רמב"ם וניהלה את יחידת הכוויות במחלקה. בשנת 2004 זכתה ד"ר אגוזי בפרס חגי צור, ובשנת 2007 בפרס קלפן מטעם האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית.

כיום לוקחת ד"ר אגוזי חלק בכנסים בארץ ובחו"ל בתחום הכירורגיה הפלסטית והטיפול בכוויות ומפרסמת מאמרים רבים בתחום. תחומי הטיפול העיקריים של ד"ר אגוזי הם : שחזורי שד ופטמה, ניתוחי שיחזור בשיטה מיקרו – כירורגית כולל שחזורי שד ופטמה, ראש צוואר ואורתופדיה, ניתוח הגדלת חזה, הקטנת ורמת חזה, ניתוח פנים, מתיחת פנים והרמת עפעפיים, מתיחת בטן, שאיבת שומן, ניתוחי אף ועוד.

 

 

ד"ר אגוזי, ספרי על מקרה מיוחד שזכור לך.

 

"בהחלט. יש לי מקרה שחרוט היטב אצלי. מישהי צעירה מאוד, בת 42 שהגיעה אחרי שעברה כריתה דו צדדית ושחזור מאוד לא מוצלח ואף כריתה של מעי גס בעקבות גידול ואחרי הקרנות. היא הגיעה אלי מתוסכלת לאחר שלטענתה איבדה את כל נשיותה, אישה גדולה ללא שדיים עם בטן משתפלת. היא הגיעה למצב שהיא לא יכלה להסתכל על עצמה במראה, היא שנאה את עצמה ואיבדה את הנשיות שלה ויופייה, לדבריה. היא הייתה מאוד מתוסכלת. היא עברה ניתוח בשיטה של לקיחת רקמה מהבטן התחתונה והוצאתי את השתלים הקטנים שהיו לה בחזה, זה היה ניתוח אתגרי כי היו לה המון צלקות בבטן כך שהבטן ירדה והשדיים יצאו רכים ויפים. זה ניתוח של המון שעות בעל סיכון משמעותי אך היה שווה, כי היא מאוד מרוצה, היא חזרה לעצמה, עם שדיים וללא צלקות בכל מקום כי כיום הן ירדו לקו התחתונים ולא נראות כלל".

 

כמה ניתוחים כאלו את עושה בשנה?

 

"זה אחד הניתוחים השכיחים שיש לי לצערי הרב, אני מבצעת עשרות כאלו בשנה".

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה