נהיגה בזמן פסילה – לאן זה מוביל ואיך מתמודדים

$(function(){setImageBanner('c00af885-ef2d-4c85-b7d8-b894b2af92e6','/dyncontent/2025/5/5/9a551c27-3abc-4cb8-bbff-31daa3b878b9.gif',19019,'צרפתי אייטם כתבה ',525,78,false,33990,'Image','');})

נהיגה בזמן פסילה אינה "עוד עבירת תנועה" ואינה מסתכמת בדוח או קנס. מדובר בעבירה פלילית חמורה, שהעונש בגינה עלול להגיע עד לשלוש שנות מאסר בפועל. בתי המשפט מתייחסים לעבירה הזו כאל פגיעה ישירה בשלטון החוק – משום שהיא מבטאת זלזול בצו של בית משפט או של רשות מוסמכת, כמו קצין משטרה או רשות הרישוי.

canva

במציאות, לא מעט נהגים נוהגים בזמן פסילה מתוך טעות, חוסר ידע, או מחשבה ש"לא יקרה כלום אם רק אקפיץ את הילדה לגן". אבל כשעוצרים אותך – המשמעות המשפטית והאישית יכולה להיות קשה בהרבה ממה שנראה לעין.

במאמר הזה נעמיק במשמעות של נהיגה בזמן פסילה, בעונשים הצפויים, בטענות הגנה אפשריות, ובדרך הנכונה לפעול אם נקלעת למצב כזה.

מהי בעצם נהיגה בזמן פסילה?

כאשר רישיון הנהיגה שלך נשלל לתקופה מסוימת – על ידי בית משפט, קצין משטרה או משרד הרישוי – אתה נמצא בתקופה של פסילה. בתקופה זו חל איסור מוחלט לנהוג. גם אם יש לך רכב ברשותך, גם אם אתה עובד כנהג, וגם אם נדמה לך ש״עוד שבוע זה נגמר״ – אסור לעלות על הכביש.

הפסילה יכולה לנבוע ממגוון סיבות: הרשעה קודמת בעבירת תנועה, פסילה מנהלית עקב מעורבות בתאונה, צבירת נקודות במשרד הרישוי, כשל בבדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים – מרב"ד, ועוד. אבל מה שמשותף לכל המצבים הוא העיקרון: מרגע שאתה פסול – אסור לך לנהוג.

כאשר נהג נוהג בזמן פסילה, הוא עובר על סעיף 67 לפקודת התעבורה, ולמעשה עובר עבירה פלילית שהעונש בגינה הוא עד כדי מאסר בפועל. אם מדובר בנהג שהורשע בעבר, או במי שנפסל לתקופה ממושכת וחזר לנהוג למרות זאת – העונש צפוי להיות חמור יותר.

איך בתי המשפט מתייחסים לעבירה?

מערכת המשפט רואה בנהיגה בזמן פסילה עבירה חמורה במיוחד, לא רק בשל הסיכון התעבורתי אלא גם – ואולי בעיקר – בשל הפגיעה באמון הציבור בהליכי אכיפה.

כאשר בית המשפט פוסק על פסילה, הוא מצפה שהאדם יכבד את ההחלטה. נהיגה בזמן פסילה נתפסת כזלזול בוטה בסמכות השיפוטית, ולכן הענישה כוללת מרכיבים הרתעתיים ברורים: פסילה ארוכה יותר, קנסות כבדים, ולעיתים קרובות גם רכיב של עבודות שירות או מאסר בפועל.

במקרים חמורים, בעיקר כשמדובר בנהגים שחוזרים על אותה העבירה שוב ושוב, בית המשפט אף מורה על החרמת הרכב – גם אם הרכב אינו בבעלות הנהג.

האם יש דרך "להחלץ" מהמצב?

במקרים רבים, ייצוג משפטי מקצועי ומדויק בעבירה של נהיגה בזמן פסילה יכול לשנות את התמונה מהקצה אל הקצה.

ראשית, חשוב לדעת: כדי להרשיע נהג בעבירה של נהיגה בזמן פסילה, על המדינה להוכיח שהנהג ידע שהוא נמצא בפסילה. כלומר – שהפסילה הומצאה לו כדין, או שהוא היה מודע לה בפועל. אם נפל פגם בהמצאת ההחלטה, או אם הנהג לא קיבל כל הודעה על הפסילה – ייתכן שמתקיימת טענה של העדר יסוד נפשי לעבירה, מה שיכול להביא לביטול האישום.

שנית, בתי המשפט מבדילים בין נהג שחזר לנהוג ביודעין ומתוך זלזול, לבין נהג נורמטיבי, ללא עבר פלילי, שחזר לנהוג מתוך טעות כנה או מצוקה אישית. בנסיבות כאלה, לעיתים ניתן להגיע להסדר טיעון מקל, ואף לעתור לכך שהתיק יסתיים ללא הרשעה פלילית, תוך הטלת ענישה חינוכית בלבד (כמו פסילה נוספת על תנאי, קורס נהיגה מונעת, או שירות לתועלת הציבור).

 

ומה אם מדובר בטעות של הרשויות?

לא אחת מתברר בדיעבד כי הנהג כלל לא קיבל את הודעת הפסילה. לדוגמה: פסילה שהומצאה לכתובת שגויה, או החלטה שלא נמסרה פיזית לנהג, למרות חובת ההמצאה. גם בפסילות שניתנו בבית המשפט – יש מקרים שבהם הנהג לא היה נוכח בדיון, ולכן לא ידע על הפסילה כלל.

במצבים כאלה, נבחן האם ההודעה נמסרה באופן תקין, והאם ניתן לייחס לנהג "ידיעה בפועל". ייתכן שגם אם נשלחה הודעה בדואר – היא לא התקבלה, ולא ניתן להוכיח שהוא היה מודע לה. זהו קו הגנה מרכזי שיכול להוביל לזיכוי או להמרת העבירה לעבירה טכנית.

השפעות נלוות: ביטוח, משרד הרישוי ומוניטין

לא מדובר רק בעונשים מבית המשפט. נהיגה בזמן פסילה עלולה לגרור השלכות משמעותיות גם מחוץ לאולם המשפט.

כך למשל, במקרה של תאונת דרכים – חברת הביטוח עשויה להתנער מהכיסוי, בטענה שהנהג הפר את תנאי הפוליסה בכך שנהג בזמן שלא היה מורשה. המשמעות: הנהג יישא באחריות הכלכלית המלאה לנזק, שעשוי להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים.

בנוסף, משרד הרישוי עשוי לסמן את הנהג כ"נהג מסוכן" – ולהתנות את חידוש הרישיון בהליך בירור, הכולל לעיתים גם מבחנים פסיכוטכניים, בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד), ואף תקופת מבחן נוספת עם רישיון זמני.

מבחינה אישית ותעסוקתית – רישום פלילי כתוצאה מהעבירה עלול לפגוע בהזדמנויות עבודה, במכרזים ממשלתיים, בקבלת רישיון לנשק או לעיסוק במקצועות מסוימים.

האם תמיד יש הרשעה פלילית?

לא תמיד. בתי המשפט מודעים לכך שנהגים רבים הם אנשים נורמטיביים, שנקלעו למצב בשל טעות, חוסר הבנה, או אפילו ייאוש. לכן, במיוחד כשמדובר בנהג ללא עבר פלילי, שמפגין חרטה ולוקח אחריות, ניתן לשקול ענישה ללא הרשעה – כלומר, הטלת עונש (כמו שירות לתועלת הציבור או פסילה מותנית) מבלי שירשם לחובתו רישום פלילי.

כדי להגיע לתוצאה כזו, חשוב להציג תסקיר חיובי של שירות המבחן, נסיבות אישיות מקלות, ולקיים גישה שקופה ומכבדת כלפי בית המשפט. עורך דין מנוסה ידע לנווט את התהליך ולמקסם את הסיכוי לתוצאה חיובית.

אל תתמודד לבד

נהיגה בזמן פסילה אינה עניין של מה בכך. מי שנתפס נוהג בפסילה, עלול למצוא את עצמו מתמודד עם כתב אישום פלילי, פסילה ממושכת, פגיעה באמינות מול הרשויות, ולעיתים גם עם תוצאה פלילית שתלווה אותו שנים רבות קדימה.

יחד עם זאת, חשוב לדעת שגם אם אתה מואשם – לא הכול אבוד. יש דרכים להתמודד. יש טענות הגנה, יש אפשרות להסדר, ויש לא מעט מקרים שבהם מצליחים לסיים את התיק בתוצאה מאוזנת ונכונה – כל עוד פועלים נכון ובאופן מקצועי.

אם אתה או מישהו קרוב נתפס נוהג בזמן פסילה – פנה לייעוץ משפטי כמה שיותר מהר. עורך דין תעבורה שמכיר את התחום ידע לזהות נקודות תורפה בתיק, לנהל את המשא ומתן מול התביעה, ולתת לך את ההגנה המיטבית – הן משפטית והן אישית.


 
$(function(){setImageBanner('d3f31ca3-93f0-4123-8233-d1e64620f9db','/dyncontent/2017/12/12/20467d86-4612-49fd-a8e8-466494a1b637.gif',3015,'עצמי עסקים',525,78,false,33501,'Image','');})
$(function(){setImageBanner('7970a265-9a8d-4f28-a75d-c22c18556239','/dyncontent/2017/12/12/e9de5294-91aa-4b94-9177-d3c263a77bf6.gif',3011,'עצמי אירועים',525,78,false,33502,'Image','');})
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה