קרדיט-Photo by Colynary Media on Unsplash

מהי חשיבות המילים בצוואה וכיצד חוסר בהירות יכול להוביל למחלוקות?

רגע לפני שאנחנו נכנסים למה לא עושים, בואו נתחיל עם מה כן מומלץ לעשות בעת עריכת צוואה בכדי שהיא תהיה חוקית וברורה. ההמלצה הראשונה ואולי החשובה מכולן היא להיעזר באי מקצוע שמומחה בתחום כמו עורך דין ירושה. בהמשך לכך, חשוב מאוד להבין שלכל מילה שנכתבת יש משמעות מבחינת יכולת הפרשנות לגביה ברגע האמת ועל כן, יש להתייחס לניסוח ולבחירת המילים בצורה המדויקת והבהירה ביותר, כזו שלא תשאיר מקום לספק בקשר לרצונותיו האמיתיים של המנוח.

 

על פי החוק בישראל קיימות 4 דרכים חוקיות לעריכת צוואה:

 

  1. צוואה בפני עדים – על צוואה זו להיכתב על ידי המצווה בפני שני עדים. כל מי שאינו הוכרז כפסול דין, מעל גיל 18 ולא צפוי ליהנות מהירושה בשום צורה, רשאי להיות עד במעמד זה. עליה לכלול את החתימה גם של העדים וגם של כותב הצוואה. אחת הבחירות הפופולאריות באפשרות זו היא להיעזר בעו"ד ירושה שגם יוכל לשמש כעד וגם לוודא את קבילות ובהירות הכתוב בצוואה.

 

  1. צוואה בפני רשות – צוואה זו יכולה להימסר בצורת מסמך כתוב לנציג הרשות או להימסר בעל פה בפני הגורם הרשמי, להלן הרשות. נציגי הרשות יכולים להיות למשל שופטים, נוטריונים, חברי בית דין דתי ורשם של בית המשפט או של ענייני ירושה.

 

  1. צוואה בעל פה – אפשרות זו מיועדת לכל מי שאינו יכול או יכולה, לערוך את הצוואה בשלושת הדרכים האחרות עקב חוסר יכולת פיזית, בעיות בריאותיות וכדומה. עליה להיאמר מפי המצווה בפני שני עדים כשירים.

 

  1. צוואה בכתב יד – כנראה הצוואה הנפוצה ביותר מהסיבה הפשוטה שכל אחד יכול לערות אותה בכל זמן נתון ובקלות. משמעותה היא כתיבה בכתב ידו של המצווה ולא בהקלדה במחשב או הדפסה, אלא כתב יד מקורי. אמנם אין צורך בעדים אד דווקא בצוואות מסוג זה טמונים מכשולים רבים שעלולים להטעות ולבלבל את היורשים לאחר קריאתה, בשל חוסר הסדר או הפרטים שבה. יש לוודא שקיימת חתימה ותאריך על כל אחד מהעמודים.

 

 

מה עושים במקרים של צוואה לא ברורה או חוסר צוואה מוחלטת?

יש צורך להבדיל בין צוואה לא מובנת לבין היעדר צוואה כלל. כאשר המנוח לא מותיר אחריו מסיבות שונות צוואה, מתקיים במצב זה חוק הירושה. על פיו, יש להגיש בקשה באופן רשמי לרשם הירושות על מנת לקבל צו ירושה בו יקבע איך תחולק הירושה ובאיזה אופן. הליך זה נקרא ירושה על פי דין והא ינוהל על ידי רשם הירושות ובית המשפט.

 

צוואה שאינה מובנת, ברורה או סתומה, יכולה להיחשב ככזו מסיבות שונות ורבות שיכולת לפסול את החוקיות שלה, או פשוט להשאיר מקום לספק ולפרשנויות שונות. כאשר לא ניתן להבין באופן חד-משמעי מהכתוב מה הייתה כוונת המצווה, במצבים של סתירות בכתוב או במקרים בהם לא ברור מי הם היורשים בדיוק או מה חלוקת העזבון. פעמים רבות ינסה בית המשפט בעזרת עדים או דרכים אחרות להבין את רצונותיו המדויקים של המנוח אך בהיעדר היכולת לעשות זאת, יהיה צורך להגיע לפשרה בין היורשים החוקיים בבית המשפט על ידי הליך משפטי או על פי חוק הירושה. 

איך עורך דין רועי גולדשטיין יכול לסייע במקרים של צוואות לא ברורות?

קיימות מספר דרכים בהן עורך דין ירושה יכול לעזור לכם במקרים של צוואות לא ברורות. אחת הדרכים היא הגשת בקשה לצו ירושה והמשך ההליך המשפטי בהתאם ליורש המיוצג.

עור דין מנוסה ומקצועי יכול גם לעזור רבות בענייני גישור בין הצדדים ולנסות להגיע להסכמה שתרצה את כל הצדדים במידת האפשר. לכן אם גם אתם נמצאים בפני מקרה מורכב של צוואה לא ברורה, ייצוג וליווי של עו"ד ירושה יכול לעזור לכם לראות את הכל בצורה ברורה ומובנת הרבה יותר ולהגיע לפתרונות ממשיים.