27.09.26 / 18:36
"יש לה קול יפה" הוא משפט שאנשים אוהבים לשמוע, אבל הוא לא אומר כמעט כלום על היכולת לשיר. קול יפה הוא מאפיין טבעי של הגרון, כמו צבע עיניים. היכולת לשיר היא מיומנות שנרכשת, שנבנית, ושמשתפרת עם תרגול נכון. מי שמבלבל בין השניים מגיע לנקודה מבאישה: הוא שר, הכול אומרים לו שיש לו קול מדהים, אבל בהופעה הראשונה משהו מתפרק.
ההבדל בין אדם שיש לו קול לבין אדם שיודע לשיר הוא בדיוק מה שמורה לפיתוח קול עוסק בו.
מה ההבדל האמיתי בין קול לשירה
קול הוא הצליל שיוצא מהגרון. שירה היא השליטה על הצליל הזה, הכיוון שלו, העוצמה שלו, והיכולת לשמור עליו יציב גם ברגע לחץ, גם בצלילים גבוהים, וגם לאחר שעה על הבמה.
מי שיש לו קול טבעי נעים אבל לא עבר אימון קולי, לרוב מתמודד עם כמה בעיות שקל לזהות: הצליל מתנדנד ברגעים של לחץ, הצלילים הגבוהים דורשים מאמץ שנשמע, יש נקודה בסולם שבה הקול "נשבר" בין רגיסטר אחד לשני, ואחרי הופעה הגרון מתעייף מהר. כל אלה לא קשורים לאיכות הקול הטבעי. הם קשורים לאופן שבו מישהו משתמש בו.
מה מורה לפיתוח קול מלמד שיוטיוב לא יכול
הבעיה עם לימוד שירה דרך סרטונים היא שהסרטון לא שומע אותך. מורה שיושב מולך שומע מיד אם אתה שר מהגרון במקום מהנשימה, אם הכתפיים עולות כשאתה שואף אוויר ומה זה אומר על הנשימה שלך, ואם הצליל שיוצא בצלילים הגבוהים עוצר אוטומטית במקום מסוים שאתה עצמך לא מודע אליו.
מחקר שפורסם ב-Journal of Voice בחן את ההבדל בין זמרים מאומנים ללא מאומנים בדרך שבה הם משתמשים בנשימה בזמן שירה. הממצא הראה כי זמרים מאומנים הציגו מאפיינים שונים בלחץ האוויר התת-גלוטלי ובתנועת שרירי הנשימה, מה שהוביל לפוניציה יעילה יותר וסאונד עמוק יותר בפחות מאמץ (Sundberg et al., 1993). הממצא הזה מסביר תופעה שכל אחד שמע: זמר מקצועי שר בשקט אבל הצליל ממלא חדר. זה לא קסם, זה ניהול נשימה.
שלב שבו מורה הופך קריטי
יש שלב ספציפי שבו ללמוד לבד הופך לבעיה של ממש. זה השלב שבו מישהו כבר יודע לשיר שירים פשוטים בצורה נעימה, אבל הקול מגיע לתקרה. הוא לא יכול להרחיב את הטווח, הוא מרגיש שגרונו נסגר בצלילים גבוהים, ואם הוא מנסה לשיר יותר בקול הוא מאבד שליטה על הדיוק.
בשלב הזה, הרבה אנשים נוטים לחשוב שזו מגבלה טבעית של הקול שלהם. לרוב זה לא כך. זו מגבלה של הטכניקה. ומגבלת טכניקה ניתן לעבוד עליה.
הדבר הראשון שכדאי לבדוק בפרופיל של מורה פרטי לפיתוח קול הוא לא הניסיון הכללי, אלא הסגנון. מורה שמציין פופ ורוק ומורה שמציין שירה קלאסית ואופרה עובדים על דברים שונים לגמרי, גם אם שניהם קוראים לזה אותו שם.
מה קורה בשיעור פיתוח קול
אנשים שמגיעים לשיעור פיתוח קול לראשונה לרוב מופתעים מה"לא מוזיקלי" של תחילת השיעור. הם מצפים לשיר שירים ומוצאים את עצמם נושמים, עומדים בתנוחות מסוימות, מוציאים הברות שנשמעות מוזרות, ועובדים על כניסת אוויר לפני שנוגעים בתו אחד.
זה לא במקרה. השירה בנויה מלמטה למעלה: נשימה נותנת את הדלק, תמיכה של שרירי הבטן נותנת יציבות, מיקום הגוף משפיע על הפתיחה, ורק אחרי שכל אלה עובדים, הגרון יכול לעשות את שלו בלי להיאלץ לפצות על מה שחסר.
מורה שמלמד "שיר" בלי לבנות קודם את התשתית הזו, מלמד מה לשיר, לא איך.
האוזן המאומנת: היתרון שאנשים לא מדברים עליו
אחד הדברים שמשתפרים בשיעורי פיתוח קול, ולא רק הקול עצמו, הוא האוזן. כשעובדים עם מורה שמתקן בזמן אמת, מתחילים לשמוע את עצמם אחרת. מתחילים לזהות מתי הצליל נסגר, מתי הנשימה קצרה מדי, מתי הדיוק התוני סוטה לפני שמישהו אחר שם לב.
זה כישרות שמשפיעה לא רק על ההופעה, אלא על כל תרגול עצמאי שמגיע אחר כך. מי שמכיר את הצליל הנכון מהגוף שלו, יכול לתקן את עצמו גם כשאין מורה בחדר. זה ההבדל בין תלמיד שתלוי במורה לבין תלמיד שמפתח אוטונומיה.
כמה שיעורים עד שמרגישים שינוי
ציפייה ריאלית לשינוי הראשון שאפשר לשמוע היא בין ארבעה לשמונה שיעורים. לא שינוי דרמטי, אבל שינוי שמישהו שמאזין יכול לזהות. צליל שיוצא בקלות יותר, נשימה שמחזיקה ארוך יותר, יציבות טובה יותר בצלילים גבוהים.
השינוי האמיתי, כזה שמשנה את אופן השירה לגמרי, לוקח זמן ארוך יותר. שנה עד שנה וחצי של עבודה עקבית עם מורה ותרגול עצמאי בין השיעורים. זה לא מידע שנועד להרתיע, אלא לעזור להבין שמי שמחפש שינוי בשבועיים, לא יקבל את מה שמחפש. אבל מי שמשקיע לאורך זמן, יגלה שהשינוי עמוק בצורה שקשה לדמיין מראש.
לפני שמגיעים לשאלות הנפוצות
פיתוח קול מעלה שאלות מעשיות שחוזרות. ריכזנו את הנפוצות שבהן עם תשובות ישירות.
שאלות ותשובות
האם צריך "קול טוב" כדי להתחיל שיעורי פיתוח קול?
לא. פיתוח קול לא מיועד רק לאנשים שכבר שרים יפה. הוא מיועד גם למי שרוצה לשפר דיקציה, לחזק את הקול לצרכים מקצועיים כמו הרצאות, ולמי שמרגיש שהקול שלו לא עובד כמו שהיה רוצה.
מה ההבדל בין שיעורי פיתוח קול לשיעורי שירה?
שיעורי שירה מתמקדים לרוב בשירים, בסגנון, ובביצוע. שיעורי פיתוח קול עוסקים בכלי עצמו: הנשימה, התמיכה, הטווח, ואיכות הצליל. בפועל, מורים רבים משלבים בין השניים, אבל כשמחפשים מורה כדאי לשאול מה הדגש שלו.
האם שיעורי פיתוח קול מתאימים לילדים?
כן, עם התאמות. לילדים לפני גיל המעבר, הדגש הוא על הרגלים נכונים ואהבה למוזיקה, לא על עיצוב הקול. אחרי גיל המעבר, אפשר לעבוד על הקול בצורה דומה למבוגרים, תוך התחשבות בשינויים שהגרון עובר.
האם אפשר לשפר קול שנפגע מעישון או מאלרגיות?
בחלקו כן. מורה לפיתוח קול לא מטפל בבעיות רפואיות, אבל יכול לעזור לעבוד סביבן ולמקסם את מה שיש. בכל מקרה של נזק קולי משמעותי, כדאי להיוועץ ברופא אא"ג לפני שמתחילים.
מה עושים אם המורה לא מתאים אחרי כמה שיעורים?
מחליפים. הכימיה עם מורה לפיתוח קול חשובה מאוד, כי חלק מהעבודה עוסק בגוף ובנשימה, ואדם שלא מרגיש בנוח עם המורה לא ישחרר את הגוף כמו שצריך. שיעור שלא מרגיש נכון הוא לעיתים קרובות שיעור עם המורה הלא נכון, לא שיעור שמראה שהשירה לא בשבילך. ניתן להשוות אפשרויות ולמצוא מורה מתאים דרך לימוד נעים שמציגה פרופילים מפורטים עם המלצות מתלמידים קודמים.
"יש לו קול טוב" הוא מחמאה. "הוא יודע לשיר" הוא תיאור של מיומנות. הראשון ניתן, השני נרכש. ורכישה, בניגוד לתכונות טבעיות, יכולה להימשך כל עוד רוצים.

